idézet

“Minél kevesebb szabályt állítasz fel arra, hogy milyennek kellene lennie az életnek, és hogy másoknak hogyan kellene viselkedni, annál könnyebb boldognak lenned.” (Andrew Matthews)

Bara- "Elmélkedései"

Ezt a blogot az "Információtudomány és média a 21. század elején" és a "Távoktatás" című tárgyak ihlették. Már korábban is tervben volt számomra egy saját blog elkészítése, de most a korábbi kifogásokat mellőzve kötelezővé tettem ezt a feladatot. Hogy mit sikerül kihoznom magamból ebben a félévben, az még számomra is rejtély, de olvasgassátok bátran és minél gyakrabban az itt található irományokat. :)

Friss topikok

Címkék

Információs társadalom és oktatás, a tanítás és tanulás új koncepcionális keretei:

Sörös Bara 2012.04.24. 17:55

Kissé elméletire sikerült bejegyzésem a második bejegyzés előfutáraként a későbbi könnyebb érthetőséget szolgálja….

 

Az állandó kulturális változások:

Merlin Donald elmélete szerint 4 különböző kulturális területet lehet megkülönböztetni az emberiség fejlődésének vizsgálatakor. Ezek a következők:

  1. epizodikus
  2. mimetikus
  3. mitikus
  4. teoretikus 

Az epizodikus kultúra:

Kifejezetten az emberszabásúakra jellemző, amely megelőzi az emberi kultúra kialakulását. Az emberszabású lények kizárólag a jelenben élnek (se múltjuk, se jövőjük nincsen, ezáltal a mának élés filozófiája teljes szinten megvalósul). A jelent sajátos epizódként, különálló eseményként élik meg, innen a korszak elnevezése. Az epizódokat az érzékszerveikkel fogják fel. Az epizodikus kultúra alapvetően a társas viszonyoknak felel meg. Az epizódok kötik össze őket, és tulajdonképpen ezáltal jön létre a társadalom is.   

Mimetikus kultúra:

Ebben a korszakban a kultúra az utánzásban rejlik, és ez az információ átörökítésének kulcsa is. Az utánzásos tanuláson van a hangsúly. A mimézis kb. másfél millió éve jelent meg a homo erectusnál. Az utánzáshoz még nem volt szükség a beszédre. Itt az egész testre szükség van a tanuláshoz, és bármikor, bárhol el lehet indítani. Amiben a fontossága rejlik, hogy minden pedagógiának az utánzásos tanulás (tanítás) az alapja. Tehát jelentős hatással van a későbbi kultúrákra.

Mitikus kultúra:

Donald a mitikus kultúra megjelenését a homo sapiens sapiens megjelenéséhez köti (kb. kétszázezer éve). Náluk már a beszéd alapvető fontosságúnak számított. A kultúra határozza meg, hogy melyik szó mit jelöl. Itt a szimbólumok önkényesek. A mítoszok az egész társadalomra nagy hatással vannak, meghatározza az egyén helyét is a társadalmon belül. A mítoszok kötelező érvényű történetek. Egy olyan fogalmi világ jön létre, ami a nyelvre van utalva.

Teoretikus kultúra:

Donald szerint ez a legújabb fajta kultúra. Az ember ebben az esetben a reprezentációt már kihelyezi a világba. A lexikális dolgok már külsővé tehetők, de ezeknek rögzítettnek, illetve mások számára is hozzáférhetőnek kell lenniük. Az ember különböző elméleteket kezdett gyártani, viszont ehhez szükség volt az írás megjelenésére is. A teoretikus kultúra nem jellemzi az egész emberiséget, ugyanis az emberiség nagyobb része ekkor még a mitikus kultúrában él.  Vannak primitív és fejlett társadalmak. Az ekkor ismert társadalmak közül csak minden tizedik rendelkezik írással, csak minden tizedik társadalomban jött létre a teoretikus kultúra.

 

Ezekben, a kultúrabeli változásokban az az érdekes, hogy a mai emberben az összes megtalálható, tehát igen sokszínűek vagyunk. Rendelkezünk mimetikus képességgel, a mítoszok a mi életünkben is megtalálhatók, és a művészetünkre az epizódikus kultúra a jellemző, mi magunk pedig leginkább a teoretikus kultúrával rendelkezünk. Ez a folyamat a gyakorlati életből az elméletek felé való elmozdulást is tükrözheti. Kezdetben az emberiség nem foglalkozott az élet „nagy kérdéseivel”, tehát nem érdekelte, hogy minek mi az oka, hogyan jöhetett létre. Megelégedett a jelenlegi állapottal, elfogadta és örült annak, ami van. Ez manapság már nem jellemző. Nem tudunk a jelenben élni, hiszen folyton a jobb jövő érdekében tevékenykedünk. Folyamatosan gondolkodunk, és okokat, eredettörténeteket keresgélünk a múltban. Megpróbálunk rájönni, hogy mi hogyan működik a világban. Mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha visszatérhetnénk a kezdetleges felfogásokhoz! Bár a folytonos „agyalások” nélkül most nem tartana itt a világunk, nem lenne ennyire megkönnyített az életünk… Úgyhogy, ami az egyik oldalon pozitívum, az a másik oldalon hátrányként jelenik meg.  

 

A kultúra típusok összefoglalva, és Donald elmélete után két újabb kultúraváltással kiegészítve:

Kultúra típusa

Korszak

Tudásszerveződés közlés

 Átadási mód

Epizodikus

főemlősök, 5 m év

események

nincsen

Mimetikus          

homo erectus  1.5 m 

testtel reprezentál, gesztussal közöl

lejátszás, utánzás

Mitikus       

 homo sapiens sapiens  50 e  

nyelvi reprezentáció

történetek és kategóriák

Teoretikus

Modern ember 10 e

belső és külső memória megosztás

írás-olvasás, rögzített tárak

Gutenberg

Nyomtatás

tömeges mém terjedés 

személytelen autoritás

Hálózati

Utolsó 10 év

megosztott tudásképviselet

gyors elektronikus hálók

 

Az írás megjelenésével kapcsolatban már többször kifejtettem, hogy miért számít lényeges lépésnek. Az írás révén az információk, gondolatok gyorsabb elterjedése valósult meg, hiszen így már nem szükséges interakciós helyzetet létrehozni az információ-megosztáshoz.

Az írás lehetővé tette a belső memória felszabadítását. Itt már külső memóriát is lehet használni, amire a belső emlékezet könnyen építhet és támaszkodhat. A belső rendszernek kétségtelenül az az előnye, hogy állandóan hordozható, hiszen emlékeink, tudásunk mindig velünk van. Ezzel szemben a külső memóriaként használt könyvek, jegyzetek (pendrive-ok, CD-k….) könnyen otthon maradhatnak. Tehát nem állnak állandóan a rendelkezésünkre. Természetesen ezeknek a tudatában is az mondható el, hogy rendkívüli mértékben megkönnyítették az életünket.  

 

A szomatikus és külső emlékezet összehasonlításához jó alapot szolgál a következő táblázat is:

Szomatikus emlékezet

Külső emlékezet

korlátozott kapacitású

korlátlan kapacitású

megszabott formátum

változékony formátum

gyors halványulás

nincsen elhalványulás

rögzített hozzáférés

változékony hozzáférés

hordozható

rögzített

 

Az emberi gondolkodás sajnos korlátozott kapacitással bír. Képtelenség minden apró információt megjegyezni. Emellett sajnos gyorsan el is felejtjük a dolgokat, vagy legalábbis a külső memóriához képest sokkal rövidebb ideig vagyunk képesek megőrizni az információkat.

Manapság egyre inkább külső eszközöket használunk információtárolásra. A tudás szerveződése is az elektronikus kommunikáció alapján történik. A hálózati kultúra az információ megosztását tette mindenki számára könnyen és gyorsan elérhetővé.

Bár a külső emlékezethez való hozzáférés változó, és nem is minden esetben áll a rendelkezésünkre, mégis a két emlékezet együttes alkalmazása kínálja a tökéletes kombinációt az információk tartós idejű megőrzésére.... 

 

 Forrás: Pléh Csaba: A kognitív architektúra módosulásai és a mai információtechnológia

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorosbarbara.blog.hu/api/trackback/id/tr624471138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrielvicze 2012.04.24. 21:44:52

Kedves Barbara!
"Folyamatosan gondolkodunk, és okokat, eredettörténeteket keresgélünk a múltban. Megpróbálunk rájönni, hogy mi hogyan működik a világban. Mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha visszatérhetnénk a kezdetleges felfogásokhoz!"
Mondjuk nem csodálom, hogy nem agyaltak filozofikus kérdéseken, hiszen azért küzdöttek, hogy túléljék és élelmet találjanak. Én is úgy gondolom, hogy bizonyos dolgokban jó irányba fejlődünk és vannak olyan dolgok amikben nem fejlődünk jó irányban, mármint az emberiség. Mind a kettőre lehetne számos példát hozni.

Sörös Bara 2012.04.24. 23:15:06

Kedves Gabi!
Köszönöm a hozzászólásodat! Persze, akkoriban érthetően más dolgok voltak a fontosak, és ez így is van rendben. A mindkét irányba való fejlődéssel, ahogy írtam a blogban is, egyetértek. Azért optimista módon, bízom abban, hogy a jó irány nagyobb hangsúlyt kap! :)
süti beállítások módosítása